domingo, 6 de marzo de 2011

Els geòlegs adverteixen que Espanya podria patir "pròximament" un terratrèmol destructiu


 Bé a continuació us deixa amb una interesant i preocupant notícia per al futur del nostre país. Al final de tot us faré un petit resum de la situació meteorològica.

EUROPA PRESS / Madrid

El president del Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG), Luis Suárez, ha advertit que encara que Espanya no viu un moment "especialment intens en sismes", un terratrèmol destructiu podria arribar "pròximament, en un futur no gaire llunyà". Segons les estadístiques, Espanya registra un gran terratrèmol destructiu cada 70 anys. L'últim es va produir el 1884. Andalusia i Múrcia són les zones de més risc, tenint en compte que Espanya està en una zona d'activitat sísmica moderada.
"Avui encara no disposem d'instruments per saber amb precisió quan s'originarà un terratrèmol, per això es recorre a l'estadística històrica", ha explicat Suárez.
Si s'arriba a produir un sisme d'aquestes característiques, Suárez considera que, encara que els danys són "inevitables", Espanya podria afrontar-lo "amb garanties", ja que els últims anys s'han aplicat amb rigor mesures antisísmiques en pilars, bigues i envans mitjançant armadures més resistents i reforços en la cimentació.

L'últim, el Nadal del 1884
L'últim terratrèmol de gran intensitat es va produir el 25 de desembre de 1884 a Arenas del Rey (Granada), amb una magnitud d'entre 6,5 i 6,7 graus en l'escala Richter. En aquella ocasió van morir 900 persones, 2.000 van resultar ferides i més d'un miler de cases van quedar destruïdes. Des d'aleshores, segons Suárez, "gairebé cada dia es registren microterratrèmols al sud peninsular, però cap de rellevant, ja que no solen superar els 4 graus en l'escala de Ritcher".
El terratrèmol més important que es va produir a Espanya va ser a Torrevella (Alacant) el 1829. El sisme va tenir una intensitat de 6,9 graus en l'escala Richter i va deixar 400 morts. En els últims 600 anys hi ha hagut una desena de terratrèmols de gran magnitud a Espanya.

Font: El  Periòdico de Catalunya, bàsicament, METEOGARRAF.

No hay comentarios:

Publicar un comentario