domingo, 6 de marzo de 2011

Una petita introducció al tema...

Amèrica se situa a l'hemisferi occidental. És el segon continent més gran (42 milions de km2 de superfície) i el més allargat: s'estén des del cercle polar àrtic fins al cercle polar antàrtic. Amèrica està banyada per les aigües de tres oceans: Atlàntic, Pacífic i Glacial Àrtic.



  • Els rius i els llacs

    Els rius d'Amèrica varien segons el vessant:
    • El vessant de l'oceà Atlàntic presenta els rius més llargs i cabalosos. A l'Amèrica del Nord destaca el Mississipí-Missouri, i a l'Amèrica del Sud, l'Amazones, que és el riu més cabalós del món.
    • Al vessant de l'Àrtic hi ha grans rius que enllacen entre si una gran quantitat de llacs que es glacen a l'hivern.
    • Els rius del vessant del Pacífic són, en general, més curts i de conques reduïdes, ja que neixen en muntanyes properes al mar. És el cas dels rius Colorado i Yukon.
    Els llacs són abundants, sobretot a l'Amèrica del Nord, on sobresurten els Grans Llacs, entre el Canadà i els Estats Units. A l'Amèrica del Sud destaquen el llac Titicaca, el més alt del món, i el Maracaibo, el més gran de l'Amèrica del Sud.
    Algunes muntanyes baixen esglaonades i es formen cascades, com les del Niàgara, al nord, i les d'Iguazú, al sud.
  • El clima i la vegetació

    El continent americà s'estén gairebé de pol a pol, i per aquesta raó presenta tots els tipus de climes i paisatges possibles.
    • Els climes freds. S'estenen per les muntanyes i els extrems, on el clima polar origina tundra.
    • Els climes temperats. Predominen a l'Amèrica del Nord i a l'Argentina i Xile. A la zona nord, el clima continental dóna lloc a la taigà. A les costes, en les zones de clima oceànic s'hi desenvolupa el bosc d'espècies de fulla caduca i a la zona amb clima mediterrani hi ha alzines i extensions d'arbustos. A l'interior del continent predominen les praderies.
    • Els climes càlids. Es donen a l'Amèrica Central i la major part de l'Amèrica del Sud. Des de l'equador fins als tròpics se succeeixen els climes equatorial, tropical i desèrtic. Els paisatges són d'allò més variats, i hi ha des de la selva, a la concade l'Amazones, fins al bosc tropical, la sabanai el desert.
    A l'Amèrica del Nord predominen els climes freds i temperats; a l'Amèrica Central, els climes tropicals, i a l'Amèrica del Sud, els climes càlids i temperats, llevat de les zones muntanyoses.

No hay comentarios:

Publicar un comentario