viernes, 11 de marzo de 2011

Atenció, notícia d'última hora: Terratrèmol de 8.9º a l'escala de Richter



Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter, segons el servei geològic dels Estats Units, ha sacsejat la costa nord-est del Japó. El tremolor s'ha sentit fins a la ciutat de Tòquio. El sisme ha provocat onades de 10 metres que han arrasat la costa nord del país. L'alerta per tsunami s'estén a gairebé totes les costes del Pacífic i a les Filipines ja s'ha ordenat una evacuació massiva del litoral. Al Japó, el sisme ha provocat almenys 26 víctimes mortals, 30 desapareguts i nombrosos ferits i importants destrosses materials. Hi ha talls de trànsit, cotxes que han caigut al mar i una refineria incendiada.
Un terratrèmol de 8,9 graus a l'escala de Richter -8,8 segons l'Agència Meteorològica del Japó- ha provocat un autèntic desastre al Japó, amb onades gegants, moltes zones negades, incendis d'edificis, comunicacions tallades i nombrosos ferits. 
A les 14.46 hora local la terra ha començat a tremolar al Japó. El sisme ha deixat un rastre d'incendis i danys en diverses infraestructures, malgrat que el país està preparat per fer front a terratrèmols de forta magnitud. Aquest, però, ha estat el més gran de la seva història.
Els problemes més greus, però, han arribat per mar. El sisme ha provocat un tsunami que haarrossegat tot el que trobava al seu pas. Les províncies més afectades són les de Miyagi i Iwate. Als afores de Senday, una ciutat d'un milió d'habitants al nord de Tòquio, les onades gegants s'han menjat els camps de conreu i ha arrossegat vaixells, cotxes i camions. L'aigua ha impactat contra cases i coberts de la zona, que també han cedit al corrent.
De moment es parla d'almenys 26 morts, 30 desapareguts i un nombre indeterminat de ferits. Hi ha 4,4 milions de cases sense llum.
Les autoritats nipones han recomanat a la població que vagi cap a l'interior del país i s'ha evacuat la zona del litoral. Per les carreteres que encara no han quedat inundades, els conductors han fugit a corre-cuita. Altres ciutadans s'han refugiat en terrats i zones elevades.
El tremolor s'ha notat també als edificis de Tòquio durant uns dos minuts, i la majoria dels seus ocupants han sortit al carrer. Tot i això, no hi ha hagut danys catastròfics més enllà d'una quinzena d'incendis.
País paralitzat

Els serveis del país han quedat totalment col·lapsats, amb moltes dificultats per comunicar-se. Els transports han quedat interromputs i s'ha tancat el trànsit aeri a l'aeroport de Narita, a Tòquio. La telefonia mòbil també ha quedat bloquejada. Les centrals nuclears s'han aturat automàticament amb els primers tremolors i no hi ha risc de cap fuita, segons informen les autoritats.
L'exèrcit ha mobilitzat vuit avions militars per comprovar l'abast dels danys. El govern japonès ha creat un grup de treball d'emergència per analitzar la situació i minimitzar els danys. Google ha posat a l'abast de la població un eina per buscar els afectats i donar-ne informació.
El país ha registrat sis rèpliques després del sisme d'entre 6 i 7 graus, una de les quals molt a prop de Tòquio.
Alerta de tsunami al Pacífic

El moviment sísmic ha fet que s'activés l'alerta per tsunami a la zona. Hi ha risc de tsunami a pràcticament tota la costa del Pacífic, a una vintena de països d'Àsia, Oceania i Amèrica. La Creu Roja informa que les onades són més altes que algunes illes d'aquest oceà.
En algunes zones, com a les Filipines, Taiwan, Guam i les illes Kurils s'han començat a fer evacuacions. A les Filipines, el govern ha ordenat el desallotjament massiu de residents a la costa oriental del país. 

Hores que pot tardar la onada gegant a arribar als diferents llocs del Pacífic

El pitjor terratrèmol de la història

El terratrèmol del Japó seria el cinquè més intens registrat a tot el món des del 1906 i el més fort de la història al país en els 140 anys que hi ha registrats. Ha estat més fort que el del 1923, de 7,9 graus i que va causar més de 140.000 morts, tot i que llavors el país no estava tan preparat com ara.
L'epicentre del sisme s'ha situat a l'oceà Pacífic, a 140 quilòmetres de la península d'Ojika, i l'hipocentre, a una profunditat d'uns 24 quilòmetres.



Notícia extreta literalment de la pàgina web del 3cat24.cat

lunes, 7 de marzo de 2011

ES DONA PER FINALITZAT AMÈRICA.

PRÒXIM CONTINENT: ÀSIA.

Comencem ja, per Amèrica del Sud:

Podem veure que les serralades més joves es segueixen trobant a l'est el continent (1. Seralada d'Alaska; 2. Muntanyes Rocalloses; 3. Sierra Madre (del sur....); 4. Els Andes, juntament amb el desert d'Atackama.). A l'Amèrica del nord, veiem que hi ha l'altiplà més alt del mon, (+ de 4000 metres) el de Bolívia. També trobem el riu més cabalós del món, l'Amazones.
Destaquen el cap Sâo Roque... I els rius, el Sâo Francisco, Paraguay, Uruguay, l'Amazones, l'Orinoco, etc... 
A diferencia de l'Amèrica del nord, te una costa molt més regular.

                         

Llistat de capitals d'Amèrica:


PAÍSES Y CAPITALES DE AMÉRICA

ANTIGUA Y BARBUDA
ARGENTINA
BAHAMAS
BARBADOS
BELICE
BOLIVIA
BRASIL
CANADÁ
CHILE
COLOMBIA
COSTA RICA
CUBA
DOMINICA
ECUADOR
EL SALVADOR
ESTADOS UNIDOS
GRANADA
GUATEMALA
GUAYANA FRANCESA
GUYANA

Saint John’s

Buenos Aires
Nassau
Bridgetown
Belmopan
La Paz y Sucre
Brasilia
Ottawa
Santiago de Chile
Bogotá
San José
La Habana
Roseau
Quito
San Salvador
Washington
Saint George’s
Guatemala
Cayena

Georgetown
HAITÍ
HONDURAS
JAMAICA
MÉXICO
NICARAGUA
PANAMÁ
PARAGUAY
PERÚ
PUERTO RICO
REPÚBLICA DOMINICANA
SAN CRISTÓBAL Y NIEVES/ST. KITTS Y NEVIS
SAN VICENTE Y GRANADINAS
SANTA LUCÍA
SURINAM
TRINIDAD Y TOBAGO
URUGUAY
VENEZUELA
Puerto Príncipe
Tegucigalpa
Kingston
México
Managua
Panamá
Asunción
Lima
San Juan
Santo Domingo

Basseterre


Kingstown

Castries
Paramaribo
Puerto España

Montevideo
Caracas

domingo, 6 de marzo de 2011

Amèrica del nord, pol·lítica:

Bé, quasi gairebé no hi ha res ha comentar amb Amèrica del nord pol·lítica. Hi han dos països, Canada i els Estats Units. Només dir, que Alaska pertany als Estats Units (Una reina Russa, els hi va vendre el terreny per 60 milions d'euros, amb l'ajuda de Eduard Andreevich Stoeckle).
Mapa:
*
 
* Mèxic, la farem com a Amèrica central o sud Amèrica.

Mapa físic de l'Amèrica del nord:

Mapa físic de l'Amèrica del nord i anàl·lisi del mapa: 





Anal·lisi: (Amèrica NORD)
Relleu, massíssos, muntanyes i serralades:
Com podem veure, les serralades més "joves" se situen a l'oest del continent. És per això, que    al centre d'Amèrica es poden formar grans tempestes. A l'oest, trobem les serralades més antigues, com per exemple els Apalatxes.
En el mapa, es veuen perfectament els dos rius més importants, el Mississipí i el seu afluent, el Missouri, que travessen les grans planes. 
Deserts:
Amèrica del nord, no es destacada per els deserts, tot i que en trobem un força important, el desert del Colorado.
Al nord del subcontinent, es troben les catarates del Niagara i els grans llacs (Superior, de Michigan...) que fan frontera amb Canadà. Més al nord, destaquen el Gran llac de l'Ós i el de l'Esclau, juntament amb els rius Mckenzie i Yucan.
Penínsules:
Destaquen per exemple la del Labrador, la de California, la de Florida o la d'Alaska.(n'hi han més, però aquestes són les més importants).
Caps, glofs (entrants i sortins):
Amèrica del nord destaca per la seva costa t'han retallada, a diferencia de la de l'Amèrica del sud. Destacaquen  el cap Farvel, a Grenlàndia, o el cap Luca, a la península de California.
Illes: *
A Amèrica del nord, trobem la segona illa més gran del món, Grenlàndia (després d'Australia, Oceania). Després també destaquen la Illa Baffín, Terranova o la Vancouver.


* Estem fent Amèrica del nord, per això no em posat les illes de Centreamèrica, les farem a part.

Els geòlegs adverteixen que Espanya podria patir "pròximament" un terratrèmol destructiu


 Bé a continuació us deixa amb una interesant i preocupant notícia per al futur del nostre país. Al final de tot us faré un petit resum de la situació meteorològica.

EUROPA PRESS / Madrid

El president del Col·legi Oficial de Geòlegs (ICOG), Luis Suárez, ha advertit que encara que Espanya no viu un moment "especialment intens en sismes", un terratrèmol destructiu podria arribar "pròximament, en un futur no gaire llunyà". Segons les estadístiques, Espanya registra un gran terratrèmol destructiu cada 70 anys. L'últim es va produir el 1884. Andalusia i Múrcia són les zones de més risc, tenint en compte que Espanya està en una zona d'activitat sísmica moderada.
"Avui encara no disposem d'instruments per saber amb precisió quan s'originarà un terratrèmol, per això es recorre a l'estadística històrica", ha explicat Suárez.
Si s'arriba a produir un sisme d'aquestes característiques, Suárez considera que, encara que els danys són "inevitables", Espanya podria afrontar-lo "amb garanties", ja que els últims anys s'han aplicat amb rigor mesures antisísmiques en pilars, bigues i envans mitjançant armadures més resistents i reforços en la cimentació.

L'últim, el Nadal del 1884
L'últim terratrèmol de gran intensitat es va produir el 25 de desembre de 1884 a Arenas del Rey (Granada), amb una magnitud d'entre 6,5 i 6,7 graus en l'escala Richter. En aquella ocasió van morir 900 persones, 2.000 van resultar ferides i més d'un miler de cases van quedar destruïdes. Des d'aleshores, segons Suárez, "gairebé cada dia es registren microterratrèmols al sud peninsular, però cap de rellevant, ja que no solen superar els 4 graus en l'escala de Ritcher".
El terratrèmol més important que es va produir a Espanya va ser a Torrevella (Alacant) el 1829. El sisme va tenir una intensitat de 6,9 graus en l'escala Richter i va deixar 400 morts. En els últims 600 anys hi ha hagut una desena de terratrèmols de gran magnitud a Espanya.

Font: El  Periòdico de Catalunya, bàsicament, METEOGARRAF.

Una petita introducció al tema...

Amèrica se situa a l'hemisferi occidental. És el segon continent més gran (42 milions de km2 de superfície) i el més allargat: s'estén des del cercle polar àrtic fins al cercle polar antàrtic. Amèrica està banyada per les aigües de tres oceans: Atlàntic, Pacífic i Glacial Àrtic.



  • Els rius i els llacs

    Els rius d'Amèrica varien segons el vessant:
    • El vessant de l'oceà Atlàntic presenta els rius més llargs i cabalosos. A l'Amèrica del Nord destaca el Mississipí-Missouri, i a l'Amèrica del Sud, l'Amazones, que és el riu més cabalós del món.
    • Al vessant de l'Àrtic hi ha grans rius que enllacen entre si una gran quantitat de llacs que es glacen a l'hivern.
    • Els rius del vessant del Pacífic són, en general, més curts i de conques reduïdes, ja que neixen en muntanyes properes al mar. És el cas dels rius Colorado i Yukon.
    Els llacs són abundants, sobretot a l'Amèrica del Nord, on sobresurten els Grans Llacs, entre el Canadà i els Estats Units. A l'Amèrica del Sud destaquen el llac Titicaca, el més alt del món, i el Maracaibo, el més gran de l'Amèrica del Sud.
    Algunes muntanyes baixen esglaonades i es formen cascades, com les del Niàgara, al nord, i les d'Iguazú, al sud.
  • El clima i la vegetació

    El continent americà s'estén gairebé de pol a pol, i per aquesta raó presenta tots els tipus de climes i paisatges possibles.
    • Els climes freds. S'estenen per les muntanyes i els extrems, on el clima polar origina tundra.
    • Els climes temperats. Predominen a l'Amèrica del Nord i a l'Argentina i Xile. A la zona nord, el clima continental dóna lloc a la taigà. A les costes, en les zones de clima oceànic s'hi desenvolupa el bosc d'espècies de fulla caduca i a la zona amb clima mediterrani hi ha alzines i extensions d'arbustos. A l'interior del continent predominen les praderies.
    • Els climes càlids. Es donen a l'Amèrica Central i la major part de l'Amèrica del Sud. Des de l'equador fins als tròpics se succeeixen els climes equatorial, tropical i desèrtic. Els paisatges són d'allò més variats, i hi ha des de la selva, a la concade l'Amazones, fins al bosc tropical, la sabanai el desert.
    A l'Amèrica del Nord predominen els climes freds i temperats; a l'Amèrica Central, els climes tropicals, i a l'Amèrica del Sud, els climes càlids i temperats, llevat de les zones muntanyoses.

Comencem per Amèrica:

1. A on està l'Amèrica del nord?

                         Archivo:North America (orthographic projection).svg
I la del Sud?
                        Archivo:South America (orthographic projection).svg